Garantie & Onderhoud

Voor KAYA zijn tevreden klanten het allerbelangrijkste! We proberen altijd tot een oplossing te komen, maar hanteren wel een aantal juweliers gebruikelijke voorwaarden.  
Stuur een mail met je klacht naar [email protected]
1. Vermeld wat er mis is
2. Voeg een foto toe
3. Vermeld je ordernummer (terug te vinden in je emails).

Bij accoord kan je het kapotte sieraad gefrankeerd retour sturen naar
KAYA
Evertsenstraat 177
2315 AW Leiden

Garantie op de sieraden van KAYA
KAYA hanteert de juweliers gebruikelijke voorwaarden voor garantie, waarbij we positief afwijken bij bijvoorbeeld breuk. Hoe graag we ook alles oplossen, we moeten ergens een grens trekken. 

1. Breuk 
Bij juweliers is garantie op breuk van sieraden uitgesloten. De redenen waarom een sieraad breekt (bijvoorbeeld een kind dat aan een ketting trekt, ergens achter blijven hangen, etc), geven bij juweliers en overige merken geen recht op garantie.
KAYA geeft daarentegen wel garantie op breuk, als dit binnen 1 maand na aankoop gebeurd. Mocht het tussen 1 en 3 maanden breken, dan bieden we je tegen kostprijs (50% korting) een nieuw sieraad aan.

- 1 maand garantie 
Mocht er een fout zijn in de materialen, dan treed dit altijd op na een korte draagtijd. Daarom hanteert KAYA 1 maand garantie op breuk. Als je sieraad binnen deze termijn breekt, stuur dan een email naar [email protected] (samen met ordernummer + foto), dan ontvang je kosteloos een nieuw sieraad.

- 3 maanden
Mocht je sieraad tussen 1 maand en 3 maanden kapot gaan, dan kan je tegen kostprijs een vervangend product ontvangen (50% korting). De breuk is dan namelijk niet een fabrieksfout, maar heeft te maken met onjuist gebruik, slijtage of ergens achter blijven hangen. Stuur een email naar [email protected] (samen met ordernummer + foto), dan maken we dit in orde. 

- na 3 maanden
Mocht na deze maand het sieraad alsnog breken, dan heb je helaas geen recht op garantie of vervanging. 

- Reparatie  
We maken een groot deel van onze collectie met de hand. Een groot deel van de kostprijs zit dan ook in de tijd die dit vergt.  Daarom bieden we geen reparatie aan, maar geven we je (binnen 3 maanden na aankoop) een sieraad tegen kostprijs (dat is 50% van aankoopwaarde). Een reparatie zou namelijk een gelijk bedrag kostten, en zo heb je een gloednieuw sieraad.

2. Verkleuring
Alle gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit waardoor ze, mits juist behandeld, lang meegaan. KAYA geeft een garantie van 1 maand op verkleuren.
Daarna is geen garantie meer, omdat de oorzaak van verkleuringen gerelateerd is aan de PH waarde van je huid. Heb je een hoge PH-waarde en verkleuren sieraden snel, dan adviseren we .925 zilveren sieraden aan te schaffen. Echt zilveren sieraden zullen op den duur ook verkleuren, dit heet oxidatie. De verkleuring is echter  te verhelpen door je sieraad regelmatig op te poetsen met het bijgeleverde poetsdoekje.

Mijn zilveren sieraad is verkleurd, wat nu?
Zijn je favoriete sieraden vies of dof van kleur geworden? Zonde om ze dan niet meer te dragen! Sieraden worden vies doordat ze in contact komen met zeewater, zand, zweet, enzovoort. Gelukkig zijn er een paar simpele trucjes om je sieraden van verschillende materialen weer mooi op te poetsen. De verkleuring van sieraden heet oxideren en het is een natuurlijk proces dat bij zilver voorkomt (Het zilver reageert met zuurstof die in de lucht zit). Bij sommige mensen verkleuren zilveren sieraden snel, bij andere nooit. Dit ligt voornamelijk aan de PH waarde van je huid. Ook sporten/doucen etc kan de verkleuring versnellen.

Waarom verkleuren andere zilveren sieraden niet?
Sommige sieraden worden met honderden tegelijk geproduceerd in een fabriek. Deze krijgen dan een speciaal laagje rhodium, evergelijk het met een laagje nagellak over het sieraad heen. Dit slijt na verloop van tijd, maar tot die tijd wordt het sieraad niet zwart en krast het minder snel. Bij KAYA sieraden maken we veel volgens authentiek recept, met de hand. We graveren het met de hand bijvoorbeeld, en kunnen dan niet deze laag rhodium aanbrengen. We zijn geen 13 in een dozijn fabriek. Onze sieraden komen tot leven door het dragen, naar ons idee hoe een sieraad hoort te zijn ;).

Zilver schoonmaken
Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd wat doffer worden of zwart kleuren. Dit komt door de oxidatie. Maar niet getreurd! Ook hier kun je makkelijk wat aan doen. Er zijn zelfs meerdere opties: Met Zilverpoets. Zilverpoets is te koop bij de drogist. Gebruik een zachte doek om het sieraad met de poets schoon te maken, en klaar is kees! Met tandpasta. Doe een klein beetje tandpasta op een tandenborstel en wrijf dit voorzichtig over het sieraad. Na het afspoelen en drogen zal je sieraad weer glimmen als nooit tevoren. Met zout & water. Maak een mengsel van warm water en zout, bijvoorbeeld in een glas. Wikkel je sieraad in een dun laagje zilverfolie. Leg het zo een nachtje in het mengsel. Haal je het sieraad weer uit de folie, wrijf op met een zachte doek en het is weer mooi glimmend. Extra tip! Wil je een ketting met hangertje schoonmaken? Wikkel dan de ketting en het hangertje apart van elkaar in. 

Maak het weer mooi met het bijgeleverde zilverpoetsdoekje
Dit doekje is behandeld met een speciaal zilverpoets vloeistof. Ook is de textuur van de doek speciaal gemaakt voor het oppoetsen van sieraden. Zorg ervoor dat je met de doek overal komt, dus vouw het voor de kleinere hoekjes. Bij elk zilveren sieraad ontvang je als service dit poetsdoekje gratis.

Verkleuring voorkomen?
Als je zilveren sieraden hebt aangeschaft, wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Wanneer je onderstaande tips in acht neemt, verkleuren ze minder snel. 

- Pas op met huidverzorgingsproducten, cosmetica en chemische middelen die je gebruikt bij schoonmaken.
- Zilveren sieraden kunnen niet tegen producten als zeep, (zonnebrand)crème en parfum. Wanneer je sieraden toch blootstelt aan deze middelen, kunnen ze worden aangetast met verkleuring en dofheid als gevolg.
- Ga niet sporten, zwemmen of douchen met je verzilverde sieraden Wanneer je gaat sporten of zwemmen, laat dan je verzilverde sieraden thuis. Dit geldt ook als je huishoudelijk werk gaat doen of gaat douchen.

3. Verlies van steentjes
KAYA geeft een garantie van 3 maanden op verlies van steentjes. Sieraden met Swarovski of strass steentjes zijn kwetsbaar. Door temperatuurverschillen, contact met water of parfum en creme kunnen deze steentjes na verloop van tijd door normaal gebruik loslaten. Hierop verlenen we geen garantie.

4. Krasjes of dof worden
Sieraden met gladde oppervlakken kunnen dof worden door miniscule krasjes. In het geval van een sieraad dat bestaat uit meerdere onderdelen kunnen die krasjes ontstaan doordat de onderdelen over of tegen elkaar bewegen. Hierop geeft KAYA geen garantie.

5. Schade door verkeerd schoonmaken
Een sieraad is een delicaat voorwerp dat vaak uit zachte, gevoelige materialen (zoals zilver) bestaat. Schade door onjuist schoonmaken (bijv. door schuren of het gebruik van chemicaliën) valt nadrukkelijk niet binnen de garantie.

Onderhoud van je sieraden

1. Zoetwaterparels
Parels zijn een natuurproduct en het oppervlak van een parel is niet zo hard als van een edelsteen. Stoffen zoals zweet, haarlak, deodorants, cosmetica etc. kunnen het oppervlak van de parel onherstelbaar beschadigen. Doe het parelarmbandje ook af bij je kindje tijdens een badje omdat anders de parels dof kunnen worden. Je ontvangt van KAYA sieraden een zijden sieradenbuideltje om het parelsieraad in te bewaren.

2. Sieraden geregen op staaldraad
We gebruiken voor veel sieraden extra sterk staaldraad, speciaal voor professioneel sieradengebruikl. Dit is erg stevig, maar niet onbreekbaar. Ons advies is om de armbanden bij speciale gelegenheden te dragen. Wil je een armbandje voor elke dag, dan is de zilveren jasseron armband met stevige schakels een betere keus.
 
3. Sterling zilver
Zilveren sieraden zullen na verloop van tijd verkleuren. De mate van verkleuring (oxidatie) die optreedt, is afhankelijk van de huid en wat je gebruikt voor parfum, creme, etc. Verkleuring van zilveren sieraden is iets wat bij echt zilver hoort. Afhankelijk van hoe vies de sieraden zijn, zijn er tal van mogelijkheden om zilveren sieraden schoon te maken. De gemakkelijkste manier om schoon te maken is gebruik te maken van het bijgeleverd kAYA zilverpoetsdoekje. Dit is geinpregneerd met een speciale zilverpoets. 

4. Doe je sieraden af tijden sporten, baden, slapen
We raden u ook aan uw sieraden niet te dragen tijdens het baden, in bed of tijdens het sporten. Laat je sieraden ook niet 's nachts om en bewaar ze in een afgesloten doosje.

5. Verkleuring voorkomen?
Het basismateriaal van verzilverde sieraden is koper en/of brons, en zijn daarna door een zilverbad gehaald. Het resultaat is een mooie glanzende afwerking met een laagje echt zilver. De belangrijkste factor waarom een sieraad verkleurd is de PH waarde/ zuurtegraad van je huid. Dit laagje zilver slijt dan sneller eraf. Verkleuring is dan helaas niet te voorkomen, mensen met deze hoge PR waarde kiezen dan ook liever echt zilver.

Als je verzilverde sieraden hebt aangeschaft, wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Wanneer je onderstaande tips in acht neemt, verkleuren ze minder snel. Pas op met huidverzorgingsproducten, cosmetica en chemische middelen. Verzilverde sieraden kunnen niet tegen producten als zeep, (zonnebrand)crème en parfum. Wanneer je sieraden toch blootstelt aan deze middelen, kunnen ze worden aangetast met verkleuring en dofheid als gevolg. Ga niet sporten, zwemmen of douchen met je verzilverde sieraden Wanneer je gaat sporten of zwemmen, laat dan je verzilverde sieraden thuis. Dit geldt ook als je huishoudelijk werk gaat doen of gaat douchen.