Wat zijn stainless steel sieraden?

Je hebt er ongetwijfeld al eens van gehoord, stainless steel of RVS sieraden. Wellicht heb je deze populaire juwelen zelfs al in je eigen sieradenkistje. Maar wat is stainless steel nu eigenlijk precies? En waarom is het zo populair? Wij leggen het je uit. 

Wat is stainless steel?

Stainless Steel sieraden worden in het Nederlands roestvrij stalen of RVS sieraden genoemd. Stainless steel is een legering (samenstelling) van verschillende metalen: ijzer, koolstof en andere elementen met een roestbestendige eigenschap. De samenstelling van dit materiaal maakt RVS super sterk én krasvast. Stainless steel is dankzij het zeer lage nikkelgehalte goed te dragen wanneer je een gevoelige huid hebt. Om deze redenen is het dus niet gek dat roestvrij staal vaak wordt gebruikt om sieraden te maken. De woorden stainless steel, RVS en roestvrij staal zijn allemaal door elkaar te vervangen.

Stainless steel layer ketting

Stainless steel sieraden zilver

Wanneer je op zoek bent naar een zilverkleurig sieraad, zul je vaak .925 sterling zilver of roestvrij staal tegenkomen. Het verschil tussen beide zit voornamelijk in het materiaal en de eigenschappen hiervan. Lees je mee?

Het verschil tussen zilver en roestvrij staal

De .925 in sterling zilver staat voor het percentage zilver dat in het product is verwerkt: 92,5%. De overige 7,5% wordt aangevuld met een (mix van) ander metaal, vaak koper. Puur zilver (.999) is een zacht en buigzaam materiaal waarvan je geen sieraden kunt maken. Deze zouden te snel krassen en zelfs stuk gaan.  

Zilverkleurige RVS sieraden zijn massief stainless steel. Dit betekent dat ze volledig van roestvrij staal worden gemaakt. Stainless steel heeft van zichzelf een zilverkleur, dus het materiaal wordt verder niet bewerkt. De zilverkleur van RVS is net wat doffer dan die van .925 sterling zilver.

Stainless steel sieraden goud 

Zijn er dan helemaal geen goudkleurige stainless steel sieraden? Gelukkig wel: het zilveren RVS vormt de basis van deze gouden RVS sieraden. Om de goudkleur op het sieraad aan te brengen, wordt gebruik gemaakt van PVD coating. PVD staat voor Physical Vapor Deposition; een complex proces waarbij eigenlijk bewust een soort oxidatie wordt opgewekt. Middels een proces van verdamping wordt zo de goudkleur op het sieraad aangebracht. De coating neemt uiteindelijk de eigenschappen over van het materiaal waarop dit wordt geplaatst, in dit geval dus de zilveren RVS basis.

Gepersonaliseerde stainless steel kettingen

Wat zijn de voordelen van stainless steel sieraden?

Stainless steel sieraden zijn de laatste jaren ontzettend populair. Logisch, want er zijn een hoop voordelen te ontdekken aan sieraden van stainless steel. We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rij:

  • ♡ Omdat stainless steel zo’n sterk en krasvrij materiaal is, blijft het sieraad jarenlang mooi. RVS is een heel duurzaam & recyclebaar materiaal en dus een goede investering. Wie weet geef je jouw stainless steel sieraad later wel door aan je (klein)dochter.

  • ♡ Een groot voordeel aan stainless steel sieraden: je kunt ze gewoon omhouden tijdens het douchen en zwemmen. Anders dan bij zilveren of vergulde sieraden hoef je niet bang te zijn voor verkleuringen, oxidatie of roesten. Pas wel op met een teveel aan chloor: op den duur kan dit het sieraad aantasten.

  • ♡ Heb jij een gevoelige huid en snel last van irritaties of allergieën? Stainless steel sieraden bieden de oplossing. Dankzij het zeer lage nikkelgehalte zijn RVS sieraden hypoallergeen.

  • ♡ Omdat de stainless steel sieraden niet verkleuren en van zo’n stevig materiaal worden gemaakt, hebben ze weinig onderhoud nodig. Zorg dat je het sieraad netjes opbergt wanneer je hem even niet draagt, en hij blijft voor altijd mooi.

  • ♡  Stainless steel sieraden zijn zeer betaalbaar. Het roestvrije staal is namelijk een veel goedkoper materiaal dan zilver of goud. Zo shop jij dus heel voordelig sieraden met een luxe uitstraling.