KAYA Sieraden | Sieraden onderhouden

Gaaf! Je hebt een KAYA Sieraad besteld, cadeau gekregen of je staat op het punt een bestelling te plaatsen. Bij KAYA geloven we dat ieder sieraad een uniek verhaal met zich mee draagt. Het is een warme herinnering aan een speciaal persoon of een bijzondere gebeurtenis. Het is daarom van belang dat dit unieke sieraad een leven lang mee kan. We geven je zes onderhoudstips zodat jouw nieuwe sieraad nog jaren mooi blijft, lees je mee?

1. Als laatste om en als eerste af

Je sieraden zijn het laatste wat je ’s ochtends om doet. Draag de sieraden pas nadat je deodorant, parfum, bodylotion, haarlak en/of parfum hebt aangebracht. De stoffen in deze producten kunnen de sieraden aantasten, waardoor dofheid en eventuele verkleuring kan ontstaan. Stap dus ook niet met je sieraden onder de douche of in het zwembad. Om diezelfde redenen zijn je sieraden het eerste dat je ’s avonds weer af doet. Zorg dat de sieraden niet in contact komen met bijvoorbeeld je make-up remover.

2. Berg je sieraden netjes op

Bewaar de sieraden die je niet draagt op een donkere, droge plek met zachte ondergrond. Dit voorkomt dat de sieraden verkleuren wegens blootstelling aan licht. De zachte ondergrond voorkomt krasjes en andere beschadigingen aan het sieraad. De sieraden van KAYA ontvang je altijd in een sieradendoosje of zijden buideltje, goed om te bewaren dus!

3. Voorkom oxidatie van je zilveren sieraden

Oxidatie is een natuurlijk proces waarbij het zilveren materiaal reageert op (zuur)stoffen in de lucht. Het sieraad wordt dof en er ontstaat een zwart laagje over het sieraad. Door de tips uit punt 1 - als laatste om en als eerste af - op te volgen, maak je het risico op oxidatie kleiner. Is jouw sieraad onverhoopt toch wat van kleur veranderd, geen zorgen! Je kunt het sieraad rustig oppoetsen om het zwarte laagje te verwijderen. KAYA zendt met iedere bestelling een zilverpoetsdoekje mee. 

4. Voorkom verkleuring van je vergulde sieraden

Bij KAYA shop je 18 karaat (rosé) goud vergulde sieraden. Het woord verguld geeft aan dat het sieraad niet door-en-door (rosé) goud is. De basis van je sieraad is Sterling zilver, hier overheen wordt een dun laagje 18k goud aangebracht. Deze techniek noem je galvaniseren. Dit is en blijft een laagje dat op den duur kan slijten. Hiervoor kan de zilveren basiskleur naar voren komen of kan je sieraad haar glans verliezen. Om het risico op verkleuring zo klein mogelijk te houden, maak je gebruik van de tips uit punt 1 en 2.

Goed om te weten: verkleuring wordt mede veroorzaakt door de pH-waarde van de huid. Zelfs wanneer je bovengenoemde tips goed naleeft, kunnen jouw sieraden vanwege een hoge pH-waarde toch verkleuren.

5. Voorkom krassen op je sieraden

Kunnen we krassen op een sieraad geheel voorkomen? Nee, kleine krasjes op je KAYA Sieraad zijn helaas onvermijdelijk. We bewerken alle sieraden zelf; machinaal of met de hand. Dit houdt in dat er geen ‘fabrieks’ coating over de sieraden is aangebracht, we zijn (gelukkig) geen fabriek. Door het graveren, polijsten en poetsen hebben onze sieraden (en die van andere graveurs) altijd hele fijne krasjes. Heb je  gekozen voor meer bedels aan je ketting, dan moet je er ook rekening mee houden dat hierdoor krasjes ontstaan als de bedels over elkaar bewegen. Wat ons betreft juist de charme van een ambachtelijk product, je sieraad komt hierdoor tot leven door het te dragen.

6. Verzorg je sieraden met steentjes

Sieraden met Zirkonia steentjes zijn kwetsbaar. Door temperatuurverschillen, contact met water of parfum en crème kunnen de steentjes na verloop van tijd loslaten. Zorg er ook hier dus voor dat je de tips uit punt 1 en 2 goed naleeft.

Zo. Nu je weet hoe je jouw nieuwe sieraden het beste kunt onderhouden, is het tijd om te stralen! Wees zuinig maar vooral ook trots op je nieuwe aanwinst(en). De sieraden dragen immers een waardevol verhaal met zich mee, jouw verhaal!