Vanaf welke leeftijd oorbellen?

Oorbellen: welke kleine prinses droomt er niet van? Bij KAYA zijn we gek op oorbellen voor kleine meiden, kijk maar eens in ons ruime assortiment kinderoorbellen. Van unicorns tot lieveheersbeestjes, iedere dame heeft wel een favoriete set. Om deze populaire KAYA oorbellen te dragen moet ze natuurlijk wel gaatjes in haar oren hebben. In dit artikel lees je alles over de verzorging na het schieten van de gaatjes. Zo kan ze daarna veilig alle KAYA oorbelletjes dragen.

Welke leeftijd oorbellen?

Wat is de juiste leeftijd om voor het eerst gaatjes te laten schieten bij je kind? Hier zijn de meningen nogal over verdeeld. De ene moeder wil ermee wachten tot haar kind zelf aangeeft de oorbellen te willen, de ander kan niet wachten om de schattige oorbellen in die kleine oorlelletjes te zien. Maar wat is nou het verstandigst? 

In Nederland is er geen minimumleeftijd voor het laten schieten van oorbelgaatjes. Maar vaak hebben juweliers zelf wel een leeftijd ingesteld. Er zijn winkels die al vanaf 2 dagen na de geboorte prikken, terwijl anderen graag wachten tot de kinderen 6 jaar zijn. Vanaf die leeftijd is het namelijk een bewuste keuze van het kind zelf. Wanneer je een kind oorbellen mag geven is nog altijd een groot discussiepunt. De één vindt het zielig voor het kind en de ander vindt het geweldig. De meningen verschillen per persoon en per cultuur. In sommige culturen is het namelijk gebruikelijk dat kinderen of baby's op jonge leeftijd al gaatjes krijgen. Om een keuze te maken, kun je deze overweging maken: laat ik het mijn kind zelf beslissen of bepaal ik voor hem of haar? 

Lieveheersbeestje oorbellen

Zweerknopjes

Na het schieten van de gaatjes worden er speciale zweerknopjes in de oren geplaatst. Deze knopjes worden vaak gemaakt van chirurgisch staal of titanium, fijne materialen die ontstekingen in de oren voorkomen. Daarnaast zijn de zweerknopjes net wat langer en dikker dan de normale oorbel. Dit zorgt ervoor dat het gaatje niet kleiner wordt waardoor het dus ook niet dicht zal groeien.

De juwelier zal wellicht aangeven dat de zweerknopjes acht tot tien weken gedragen moeten worden. Bij KAYA adviseren we een periode van 9 maanden. Dit voorkomt ontstekingen en zorgt ervoor dat de gaatjes later niet meer dicht zullen groeien. Na deze periode kun je de oorbellen voorzichtig vervangen. Het liefst houd je vast aan de materialen chirurgisch staal, titanium of .925 sterling zilver, draag je niet te zware oorbellen en verwissel je de oorbellen ook niet te vaak. 

Draaien en verzorgen

Na het schieten van de gaatjes kunnen de oren wat gevoelig zijn. Dit is niet gek en geen reden om je zorgen te maken. Wel is het natuurlijk belangrijk om de oren goed te verzorgen. Je kunt de oorbellen tweemaal per dag ontsmetten middels een zoutoplossing. Zorg dat je deze oplossing zowel aan de voor- als aan de achterkant rondom het gaatje gebruikt. Om vastgroeien te voorkomen kun je de vochtige oorbel voorzichtig wat draaien, zo komt de zoutoplossing ook aan de binnenzijde van het gaatje terecht. Let wel goed op dat je dit met schone handen doet! Gebruik deze zoutoplossing minimaal net zo lang als de zweerknopjes worden gedragen.

Ontstoken gaatjes

Gaan de oren onverhoopt toch ontsteken of irriteren? We raden je aan de oorbelletjes uit te doen en het gaatje goed schoon te houden. Sommige kinderen hebben helaas wat gevoelige oren of er speelt een allergische reactie op. Houdt de oren even goed in de gaten; trekt de irritatie niet weg? Het is dan zeer verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Eindelijk, nieuwe oorbellen!

Na 9 maanden mogen de zweerknopjes uit, mits alles goed is gegaan natuurlijk. YES! De kleine meid kan nu eindelijk haar favoriete oorbelletjes gaan dragen. Je kunt het beste met knopjes beginnen, draag het eerste jaar in ieder geval geen zware oorbellen. Bij KAYA ben je hiervoor aan het juiste adres, ons aanbod is enorm en alle oorbellen zijn gemaakt van .925 sterling zilver, je zult hier ongetwijfeld een passend setje vinden. Van toffe unicorns en regenboogjes tot lieve vlinder oorbellen, voor ieder wat wils!

Unicorn oorbellen