Hoe maak je zilveren sieraden schoon?

Het is natuurlijk nooit leuk als jouw mooie zilveren sieraden zwart worden en/of hun glinstering verliezen. Maar, niet gevreesd, dit is niet onomkeerbaar. Je kan je sieraden makkelijk en snel schoonmaken op een paar verschillende manieren. Hieronder zullen we je er een aantal van deze methodes uitleggen maar juist ook vertellen welke je beter links kan laten liggen. En als laatst zullen we je ook vertellen hoe je het zo veel mogelijk kan voorkomen, wel zo fijn natuurlijk!              

Let op: weet jij niet zeker of jouw sieraden van echt zilver zijn? Begin dat niet meteen met poetsen. Mocht je een verzilverd artikel hebben, kan je deze alleen maar meer beschadigen. Bij verzilverde sieraden is namelijk alleen het bovenste laagje gemaakt van zilver. Dit laagje kan je beschadigen of zelfs verwijderen als je er te hard overheen poetst. Ben je er wel zeker van dat je sieraden echt zilver zijn, lees dan snel verder. Dan draag jij jouw favoriete zilveren dames armband snel weer met veel plezier! 

zilveren armband met gravure

Hoe krijg ik mijn zilveren sieraden schoon?

Als je even op het internet zoekt komen er waarschijnlijk tientallen manieren met zelfgemaakte middeltjes om je sieraden weer te laten glimmen naar boven. Maar wacht toch nog even voor je de keuken in duikt. Vaak zijn deze materialen namelijk veel te bijtend voor de zachte zilveren sieraden. Hoewel het op het eerste oogopslag lijkt te werken zal het op de lange termijn meer kwaad doen. Het tast namelijk het sieraad aan waardoor hij iedere keer een beetje meer beschadigd wordt.   

Hoe krijg je zilveren sieraden weer mooi?

De beste manier om je zilveren sieraden weer te laten stralen is door deze zachtjes te poetsen met een zilverpoetsdoekje. Dit is niet zomaar een doek, deze is namelijk extra zacht en geïmpregneerd met zilverpoets. Hierdoor zul je je sieraden niet snel beschadigen. Bestel je iets bij KAYA Sieraden dan krijg je daar een gratis zilverpoetsdoekje bij. Deze is perfect voor bij het schoonmaken van jouw sieraden. 

Hoe poets je zilveren sieraden?

Zet niet teveel druk maar poets zachtjes over het sieraad heen. Je zal vaak al snel verschil merken maar soms moet je wat langer poetsen. Gooi dit doekje ook niet in de wasmachine, zo verliest hij zijn werking! Ook geldt bij een zilverpoetsdoekje dat hoe zwarter het doekje is, hoe beter hij werkt, lekker poetsen dus! 

Met een zilverpoetsdoekje kom je waarschijnlijk al een heel eind, maar mocht dat niet genoeg zijn, probeer dan het volgende eens: je kan je sieraad schoonmaken met een zacht afwasmiddel. Masseer het sieraad met een beetje dreft of een ander soort afwasmiddel zonder chemicaliën. Spoel het sieraad vervolgens af met wat lauw water. Daarna kan je het sieraad afdrogen met een doek. Probeer hiervoor wel een zachte doek te gebruiken die niet te veel pluist. Je wilt natuurlijk niet dat je sieraad daarna onder de pluisjes of krasjes zit. Heeft je sieraad plekjes waar je niet zo goed zelf bij kan, dan kan je ook nog een zachte (tanden)borstel gebruiken. Let er dan wel op dat je niets gebruikt dat het sieraad kan bekrassen. 

Hoe kan ik het beste mijn sieraden opbergen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zo ook in dit geval. Door je sieraden goed op te bergen hoef je ze ook minder vaak schoon te maken. Maar hoe berg je je sieraden het best op? Dat zullen we je uitleggen.                       

Goed opbergen houdt in dat je de sieraden zo min mogelijk in contact laat komen met zuurstof, licht en chemische stoffen. Bij iedere bestelling is niet alleen een zilverpoetsdoekje maar ook een luxe doosje meegeleverd. Hier kun je je sieraden dan ook goed in bewaren. Zo bescherm je ze tegen de zojuist genoemde elementen en gaan ze dus ook langer mee.

Je wilt natuurlijk niet dat je sieraden met elkaar in contact komen. Probeer dus ieder sieraad in een apart doosje te bewaren. Dit gaat natuurlijk wel veel ruimte kosten, een beter idee is dus misschien: een sieraden organizer! Zo kan je ieder sieraad in een apart vakje doen waardoor ze elkaar niet zullen bekrassen. Nog een bonus is dat je je sieraden niet meer zo snel kwijt zult raken. Wie wilt dat nou niet!  

TIP: Heeft jouw baby ooit z’n prachtige zilveren armband met naam gekregen en wil die dit schattige bandje voor altijd koesteren? Doe dan een plastic zakje om de armband heen en zorg dat hier zo min mogelijk zuurstof in zit. Zo zal het bandje minimaal oxideren. 

Pak nu maar snel dat ene verkleurde sieraad uit de kast en begin lekker te poetsen. Vergeet niet om je sieraden daarna goed op te bergen. Zo kunnen je zilveren sieraden je hele leven mee!

Cubes