Ringmaat opmeten, zo doe je dat!

Bij KAYA Sieraden vind je een grote collectie ringen, ringen met een persoonlijke gravure of een ring met geboortesteen. Wanneer je online een leuke ring hebt gevonden, is het natuurlijk wel zo fijn dat je de goede ringmaat kiest zodat je in één keer de goede maat thuis ontvangt. Hieronder hebben wij voor jou de beste methodes uitgekozen, zodat jij nooit meer de verkeerde ringmaat bestelt!  

De methodes die we gaan uitleggen zullen verschillende soorten ringmaten geven. Met de tabel hieronder kan je met de ene maat de corresponderende maat opzoeken. Wel zo handig aangezien niet alle winkels dezelfde soort ringmaat gebruiken. In Nederland wordt vooral de binnendiameter gebruikt, zo ook bij KAYA Sieraden. Maar ook de omtrek wordt steeds vaker vermeld.  

Ringmaat Tabel

Tips bij het kiezen van de goede ringmaat

Voor we aan de slag gaan met meten hebben wij eerst nog een paar tips. 

- Meet je vinger minimaal twee keer. Een keer aan het begin van de dag en een keer aan het eind. Je vingers zullen namelijk een beetje opzetten tijdens de dag.
- Houd rekening met het feit dat je vingers bij hogere temperaturen groter zullen zijn dan bij koudere temperaturen. Denk hierbij dus bijvoorbeeld aan zomer en winter. 
- Moet jij je ring vaak aan- en afdoen? Kies dan een maatje groter. Met een wat grotere ring gaat dit namelijk een stuk makkelijker.
- Houd er rekening mee dat de ring over het dikste gedeelte van je vinger moet kunnen. Probeer dat met het meten dus ook even uit.
- Zit je tussen twee maten in? Kies dan voor de grotere, een iets te grote ring is beter dan een te kleine.
- Voor het behoud van jouw sieraad, voornamelijk bij vergulde ringen en ringen met Zirkonia steentjes, raden wij aan om de sieraden af te doen bij bijvoorbeeld het handen wassen. Dit gaat, zoals hierboven genoemd,  wat makkelijker als je een iets grotere ring hebt. 
- Tenslotte, misschien een voor de hand liggende, meet de ring of vinger waar je ook je nieuwe ring om wilt dragen. Iedere vinger heeft natuurlijk zijn eigen maat.

Hoe meet je je ringmaat met een meet- en pasring?

Nu zijn we aangekomen bij het echte werk. Voor methode één heb je (alleen) een meet- en pasring nodig. Deze doe je om je vinger en verstel je tot hij perfect zit, niet te strak en niet te los. Als je dit hebt bereikt, lees je de maat af die de pasring aangeeft. Vaak is dit in Europese of Amerikaanse ringmaten. De Europese ringmaat staat gelijk aan de omtrek van de vinger. De Amerikaanse (US) ringmaat kan je makkelijk omrekenen met de tabel, mocht dit nodig zijn. Dit is eigenlijk de meest simpele methode en ook gelijk een hele nauwkeurige. 

Wanneer je een herbruikbare meet- en pasring bij KAYA besteld ontvang je een kortingsbon ter waarde van €5,- bij besteding vanaf €25,-. Zo heb jij voortaan altijd gelijk een passende ring en ontvang je een leuke korting!

Geen tijd om eerst een meet- en pasring te bestellen? Lees dan snel verder!

Hoe meet je je ringmaat op met een meetlint?

De volgende manier is helaas niet zo nauwkeurig als de andere maar, wel bijna net zo makkelijk als de vorige. Wat je doet is: je draait het meetlint losjes om je vinger. Lees daarna het meetlint af waar hij zichzelf kruist. Nu heb je de omtrek van je vinger. Maar heb je een touwtje bij de hand, lees dan even door. Bij methode drie geven we namelijk uitleg over een iets nauwkeurigere manier.

Hoe meet ik mijn ringmaat met een touwtje? 

Eigenlijk is deze techniek ook niet zo moeilijk maar hij heeft wel een extra stap.

Stap 1: Draai het touwtje losjes om het dikste punt van de gekozen vinger. 
Stap 2: Knip het touwtje af of zet een streepje waar het touwtje zichzelf raakt. 
Stap 3: Meet het stukje touw met een liniaal, meetlint of een ander meetinstrument. 

Met deze techniek heb je weer de omtrek van je vinger gemeten in mm.

P.S.: Deze methode werkt ook met een strookje papier!      

Hoe meet je je ringmaat met een passende ring?

Wil je als verrassing een ring aan iemand geven? Dan kan je natuurlijk niet onopvallend een touwtje of pasring om iemands vinger doen. Maar wellicht heb je wel stiekem toegang tot de ringen collectie van de ontvangen. In dat geval is deze methode perfect voor jou! Wel heb je een ring, die goed past om de vinger waar de nieuwe ring om komt, en een liniaal nodig. 

Stap 1: Leg de ring op de liniaal met de linker binnenkant op 0 
Stap 2: Lees het getal af dat bij de rechter binnenkant staat. 

Dat getal is de binnen diameter ringmaat. Hier hebben we het ook aan het begin over gehad. Dus nogmaals, heb je toch een andere soort maat nodig, gebruik dan de tabel. 

Lukt het opmeten toch niet helemaal?

Hopelijk heb je iets gehad aan alle tips en methodes die ik heb uitgelegd. Maar, als je er echt niet uitkomt, neem dan contact op met onze klantenservice! Zij zullen je altijd verder kunnen & willen helpen, bijvoorbeeld door het toesturen van een ring zonder gravure. Deze kan altijd kosteloos weer retour worden gestuurd om te ruilen voor een andere maat of voor het plaatsen van jouw persoonlijke gravure!   

Heel veel succes met het vinden van jouw perfecte ringmaat!