Giving Back Project Gambia, kaya draagt een klein steentje bij

 

Wereldwijd  gaan 22 miljoen kinderen niet naar school

Helaas kunnen heel veel kinderen in de wereld niet naar school. Als kinderen niet in staat zijn lees- en schrijfvaardigheden te leren, lopen ze het risico hun toekomst te verliezen. Ze missen bovendien de kans om bij te dragen aan hun economieën en samenlevingen als ze volwassen zijn.' KAYA wil dat bij humanitaire hulpprojecten meer aandacht en geld wordt besteed aan onderwijs. Als kinderen niet naar school gaan, lopen ze een verhoogd risico op misbruik en uitbuiting. Ook biedt onderwijs kinderen stabiliteit en structuur voor een betere toekomst.


gambia

 

Gambia: 80% niet naar middelbare school

In Gambia bestaat geen leerplicht lang niet alle kinderen gaan naar school. De schatting is dat 70% van de kinderen naar de basisschool gaat, daarvan gaat maar 20% door naar het middelbaar onderwijs. Slechts 40% gaat naar de kleuterschool.

Giving Back programma KAYA doneert ruim €10.000 waardoor 20 kinderen naar school kunnen

Kaya gelooft dat een commerciële organisatie een steentje kan bijdragen. Het klinkt misschien een beetje als een Miss World verkiezing, maar het zou mooi zijn als we de wereld een klein beetje beter achterlaten dan dat we haar gevonden hebben. Daarom doneert KAYA per sieraad een bedrag aan stichting Eduki, zodat een kind in Gambia naar school kan. Wellicht een kleine druppel op een gloeiende plaat, maar het voelt ontzettend goed om niet alleen een winstoogmerk te hebben, maar ook echt concreet bij te dragen aan kinderen aan de andere kant van de wereld. We zijn er trots op dat we voor het schooljaar 2017 totaal €3000 mochten doneren en in de afgelopen jaren ruim 8500. Op dit moment gaan er door donaties 20 kinderen naar school. Hierdoor draagt KAYA bij aan één van de Verenigde Naties ontwikkelingsdoelen voor een betere toekomst, namelijk verzeker gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en bevorder levenslang leren voor iedereen.

Uitzonderlijke kinderen die écht een verschil gaan maken

Toen KAYA dit project met Eduki startte, waren de kosten voor een lokale school circa 50 euro per jaar en konden we veel kinderen ondersteunen. KAYA financeerde de schoolmaaltijden, boeken, schoenen en schooluniformen, waarbij we de regel 1 sieraad = 1 week school konden hanteren.
Maar omdat sommige kinderen uitzonderlijk goed presteren heeft KAYA samen met EDUKI besloten in deze kinderen extra te investeren, zodat zij naar een betere (particuliere) school kunnen gaan. We gaan voor kwaliteit, en niet voor een mooi getal 'hoeveel' kinderen we ondersteunen. Sommige kinderen krijgen zo écht een grote kans henzelf (en vaak het hele dorp daarna) te ontwikkelen.

Bijdrage aan stichting Eduki
We zijn er trots op te melden dat KAYA in 2017 het aantal gesponsorde kinderen heeft kunnen uitbreiden naar 20 kinderen.
We zijn vooral gecharmeerd dat de medewerkers van de stichting de onkosten zelf dragen, zoals de administratieve lasten en de vliegtickets om de kinderen te bezoeken.
In 2018 en de komende jaren is KAYA van plan dit aantal uit te breiden, omdat elk kind recht heeft op onderwijs!

Waarom Stichting Eduki?

De kansen voor kinderen beginnen naar mijn idee bij de kans op onderwijs. Helaas hebben veel kinderen in Gambia nog nooit een schoolgebouw van binnen gezien. 
Via een vriendin kwam ik uit bij Stichting Eduki, een kleine organisatie met een gepassioneerde groep vrijwilligers die zich belangeloos inzetten.
Ze vliegen zelfs op eigen kosten naar de kinderen en de scholen om ervoor te zorgen dat de donaties goed terecht komen. Regelmatig krijg ik foto's, schoolrapporten en filmpjes zodat we alle kinderen écht kunnen volgen. Sinds 1999 bezoekt oprichtster Meta al Gambia en op een gegeven moment kwam het besef dat onderwijs de belangrijkste bouwsteen is voor een kans op een betere toekomst. Hierna richtte ze samen met Annemieke, een collega, stichting Eduki op waarmee nu al bijna 100 kinderen worden geholpen. Zie voor meer achtergrond ook www.eduki-gambia.nl.

Wie zijn de 20 kinderen die naar school gaan? 

1.       Jainabah  Jallow – 14 jaar
Jainabah woont in Sanyang, één van de armste dorpjes van Gambia. Inmiddels gaat Jainabah naar grade 7 van de Tjereng upper basic (middelbare school), maar helaas zijn haar resultaten niet heel goed en is er geen mogelijkheid haar naar een andere school te sturen.

Jainabah loopt elke dag twee uur naar school, daarom heeft Eduki haar afgelopen jaar een fiets gegeven. Helaas heeft de fiets – doordat deze gebruikt werd als familie vervoer- het niet lang volgehouden. Transportgeld achterlaten is helaas ook niet mogelijk – dit zal rechtstreeks gebruikt worden voor andere zaken. Op dit moment wordt er overwogen een nieuwe fiets voor Jainabah aan te schaffen, die alleen voor school gebruikt gaat worden. 

2.        Amadou jallow – 9 jaar
Amadou is een bijzonder vriendelijk jongetje en tevens het jongere broertje van Jainabah en grote broer van Metta. Amadou gaat inmiddels naar grade 2 van de plaatselijke basisschool. Helaas heef Amadou het – net als zijn zus- erg moeilijk op school. 

3.        Metta jallow - zusje van Janaiba en Amadou 
Metta is een verlegen meisje, dat naar de plaatselijke nursery gaat. Zij is het jongste – naar school gaande – kind van de Jallow familie.

4.        Graciana Mendy – 7 jaar
Graciana is een intelligent meisje dat naar primary jaar twee gaat. Ze woont samen met haar ouders, zusje en kleine broertje op het platteland vlakbij Gunjur. Graciana haar ouders zijn erg gemotiveerd en ontzettend blij dat de kinderen naar school kunnen dankzij Eduki.

5.        Metalina Mendy – 4 jaar
Metalina is het jongere zusje van Graciana van net vier jaar. Zij zit in het eerste jaar van de Nursery op dezelfde plaatselijke school als Graciana.

6.        Aminata Dampha – 6 jaar
Aminata Dampha woont in Sibanor, een klein dorpje landinwaarts. Aminata is samen met haar zusje en nichtje één van de nieuwe kinderen die naar school kunnen.  Aminata is een jong meisje, van bijna 7 jaar oud die op dit moment naar nursery 2 gaat.

7.        Mariama Dampha – 3 jaar
Mariama is een klein meisje van bijna vier jaar, tevens is zij het jongere zusje van Aminata. Mariama gaat naar nursery 1, op dezelfde plaatselijke school als haar zus.

8.        Jainaba Dampha – 4 jaar
Janaiba is een meisje van net vier jaar, dat net als haar nichtjes – Mariama en Aminata- naar de nursery gaat. 

9.        Fatou Jammeh – 18 jaar 
Fatou is een serieus meisje, dat graag leert. Haar ouders hebben jarenlang haar school betaald, maar door het overlijden van haar vader, was dit niet meer haalbaar. Daarom is Fatou afgelopen jaar voor het eerst via Eduki naar school gegaan. Fatou zit op de Daddy jobe school grade 12 in Serakunda.

10.       Awa malu – 16 jaar
Awu is ook een serieus meisje, dat gemiddeld presteert op school. Awu gaat naar de Deeper life school grade 10. En ondanks dat ze wat verlegen is, weten wij zeker dat zij er gaat komen!

11.       Seray Joof – 14 jaar
Seray is één van de betere studenten, wat terug is te zien in zijn resultaten. Hij is bijna 15 jaar en zit op de Deeper life school grade 9. 

12.       Amie Colleh Jaw – 15 jaar
Amie is een leuk, spontaan meisje, gezellig om mee te praten. Ze is een middelmatige leerling en zit net als Seray op de deeper life school grade 9. 

13.        Samun Lowe – 14 jaar
Samun heeft het lastig op school, ze leert heel moeilijk, waardoor ze na grade 6 doorgaat naar de huishoudschool. Samun is door haar slechte schoolprestaties haar voormalige sponsor kwijt geraakt,   daarom wordt zij nu gesponsord door KAYAsieraden en behoort zij bij één van de nieuwe kinderen. 

14.       Sajo chorr – 3 jaar
Sajo is de oudste van twee jongens, die beiden naar school gaan. Sajo gaat naar de nursery en lijkt behoorlijk intelligent. 

15.       Alieu Francis – 10 jaar
Alieu zit in grade 3 van de missieschool en is de jongste thuis en heeft één oudere broer. Alieu heeft het helaas niet makkelijk, zijn vader is overleden en zijn moeder is erg ziek, zijn schoolresultaten lijken hier erg onder te lijden. Na primary 6 zal Alieu hoogstwaarschijnlijk naar een trainingscenter gaan. 

16.       Antonia Ndong – 11 jaar
Antonia woont samen met haar moeder, zusje en broer in Sera Kunda. Inmiddels zit zij in het primary 6 op het SDA. Ze is een serieuze leerling, die goed gesteund wordt door haar moeder. De resultaten van Antonia zijn prima, ze zal dan ook soepel doorstromen naar de middelbare school. 

17.        Sally mendy – 10 jaar
Sally is een enorm intelligent maar verlegen meisje, dat op het SDA primary 5 zit. Helaas is Sally momenteel veel met andere zaken bezig, wat terug te zien is in haar resultaten. Eduki heeft goed gesproken met haar ouders en hoopt snel op betere resultaten. 

18.        Modou saine – 4 jaar
Madou is een klein, ondeugend mannetje van bijna 5 jaar. Momenteel doet Madou nursery 1 over op het ARX.  

19.        Amie Colleh Jaw – 15 jaar
Amie heeft afgelopen jaar examens gedaan op het SDA voor grade 9. Helaas heeft ze deze  -ondanks het harde studeren- niet gehaald. Amie gaat nu naar the president’s International training center, om te leren voor naaister. 

20.        Modou Lamin Saidy – 17 jaar
Modou heeft ondanks het overdoen van het jaar, grade 9 ook niet gehaald. Hij gaat nu net als Amie naar the president’s international training center, om te leren naaien. 

Halve Marathon levert 355 Euro extra op                                                                  

Om letterlijk zelf bij te dragen heeft eigenaresse Tanja november 2012 de halve Marathon van Ljubljana gelopen. Samen met haar nichtje haalde ze € 355 extra op, waarmee voornamelijk rijst, fruit en medicijnen van zijn gekocht voor de kinderen in het dorp. Maar wellicht was de belangrijste aanschaf nog wel het matras voor Janaiba, voor het eerst in haar leven slaapt ze niet meer op de grond. Hopelijk is er nu eindelijk ruimte in haar hoofdje om te dromen van een iets betere toekomst. En daar doe ik het voor!

Dank jullie wel! 

Kaya ontwerpt prachtige sieraden voor kinderen en voor trotse mama's. Van armbandjes, kinderoorbellen tot een naamketting. De KAYA School foundation slaat de handen inéén om niet alleen kinderen in Nederland te laten stralen, maar ook kinderen in Gambia te helpen. Jaiaba zegt dat het project hun leven heeft veranderd: ‘Sommige kinderen in ons dorp kunnen nu naar school. Na een goede opleiding kan ik niet alleen beter voor mezelf zorgen, maar voor het hele dorp een verschil maken.' Kinderen zoals Janaiba kunnen we alleen helpen, omdat jullie onze sieraden kopen. Dank jullie wel.


Heel veel liefs,
Tanja Rakhou
Eigenaar & Ontwerpster KAYA sieraden

stichting eduki