Kunnen zilveren sieraden verkleuren?

Zilveren sieraden zijn al jaren ontzettend populair. Het stijlvolle sieraad past bij vrijwel iedere outfit en is gemakkelijk te combineren. Niet zo gek dus, dat we met zijn alle fan zijn van dit tijdloze accessoire. Wellicht heb jij onlangs een nieuw zilveren armbandje geshopt, of heb je van je (overgroot)oma een zilveren kettinkje mogen erven. Deze juwelen wil je natuurlijk voor altijd bewaren, dus ben je benieuwd: kunnen deze zilveren sieraden verkleuren? 

Verkleuring bij zilveren sieraden

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen zilveren sieraden helaas wel verkleuren. Dit proces heet oxidatie: een chemische reactie waarvan zilver dof of bruin kan worden. Bij sommige mensen verkleuren zilveren sieraden snel, bij anderen nooit. Dit heeft, net zoals bij verkleuring van gold plated sieraden, te maken met de zuurtegraad (pH-waarde) van de huid. Contact met chemicaliën in bijvoorbeeld shampoo, body lotion of parfum kan het oxidatie-proces versnellen. Een goede tip om dit te voorkomen: doe je sieraden ‘s ochtends pas aan het einde van je ochtendroutine om. ‘s Avonds doe je ze weer als eerste af. 

Zoetwaterparels

Steeds vaker zien we dat zoetwaterparels worden verwerkt in zilveren sieraden. Parels zijn een natuurproduct. Het oppervlak van een parel is zacht, waardoor stoffen als haarlak, deodorants of andere cosmetica het oppervlak van de parel kunnen beschadigen. Ook hier geldt daarom: vermijd contact met water en draag je sieraad niet tijdens je ochtend- of avond routine.  

Hoe voorkom je verkleuring van je zilveren sieraden?

Gelukkig is verkleuring van je zilveren sieraden goed te voorkomen. Draag je sieraden niet tijdens het douchen, zwemmen of bij gebruik van cosmetische producten. Weet je van jezelf dat je een wat hogere zuurgraad hebt? Gun je sieraden dan af en toe wat rust: draag ze niet iedere dag en berg ze netjes op. Bij KAYA Sieraden ontvang je altijd een luxe sieradendoosje of satijnen zakje waarin je het sieraad kunt bewaren. Meer tips om je sieraden netjes te houden? We schreven eerder al een artikel over het onderhouden van je sieraden

Tiffany hartje met parel zilver

Wat te doen bij verkleuring van een zilver sieraad?

Is jouw zilveren sieraad onverhoopt toch verkleurd? Geen zorgen. Oxidatie van je sieraad is heel makkelijk weer te verhelpen. Zo ontvang je bij KAYA Sieraden bij iedere bestelling een zilverpoetsdoekje. De poetsdoek is geprepareerd met een zacht poetsmiddel, waardoor jouw sieraad snel weer straalt. Geen zilverpoetsdoekje bij de hand? Met onderstaande tips is jouw sieraad zo weer zilver.

♡ Gebruik zilverpoets: dit kan je kopen bij de drogist. Met een zachte doek kan je het sieraad met de poets schoonmaken. Het sieraad is weer zo goed als nieuw.

♡ Maak een mengsel van warm water met zout. Wikkel je sieraad in een dun laagje zilverfolie en leg het zo een nachtje in het mengsel. Haal het sieraad weer uit de folie, wrijf erop met een zachte doek en voilà!

♡ Doe een klein beetje tandpasta op een tandenborstel en wrijf dit voorzichtig over het sieraad. Na het afspoelen en drogen zal je sieraad weer glimmen als nooit tevoren.