Giving back project KAYA I €23.512 voor Gambia

Wereldwijd  gaan 22 miljoen kinderen niet naar school

Helaas kunnen heel veel kinderen in de wereld niet naar school. Als kinderen niet in staat zijn lees- en schrijfvaardigheden te leren, lopen ze het risico hun toekomst te verliezen. Ze missen bovendien de kans om bij te dragen aan hun economieën en samenlevingen als ze volwassen zijn.' KAYA wil dat bij humanitaire hulpprojecten meer aandacht en geld wordt besteed aan onderwijs. Als kinderen niet naar school gaan, lopen ze een verhoogd risico op misbruik en uitbuiting. Ook biedt onderwijs kinderen stabiliteit en structuur voor een betere toekomst.

Gambia, hoe leven de kinderen daar?

In Gambia gaan lang niet alle kinderen naar school. Hoofdredenen hiervoor zijn het gebrek aan financiele middelen, de afstand naar scholen welke de kinderen te voet moeten afleggen & het feit dat er geen leerplicht is. De schatting is dat 70% van de kinderen naar de basisschool gaat, daarvan gaat maar 20% door naar het middelbaar onderwijs.

€23.512 voor hulp aan Gambia

KAYA gelooft dat een commerciële organisatie een steentje kan bijdragen. Het motto van Tanja: het zou mooi zijn als we de wereld een klein beetje beter achterlaten dan dat we haar gevonden hebben. Wellicht een kleine druppel op een gloeiende plaat, maar het voelt ontzettend goed om niet alleen een winstoogmerk te hebben. Voor ieder sieraad dat we verkopen, wordt er een klein bedrag afgestaan aan stichting Eduki. Dit uit zich in een jaarlijkse donatie zodat de kinderen direct voor een heel schooljaar geplaatst kunnen worden. De afgelopen jaren heeft KAYA ruim 23 duizend euro overgemaakt aan deze Stichting die zich inzet voor Gambia.

18 Kinderen al zeven jaar onderwijs! 

Inmiddels zijn er dankzij KAYA 22 kinderen op een school geplaatst, waarvan er 5 zelfs alweer klaar zijn! KAYA financiert voor deze kinderen maaltijden, boeken, schoenen & schooluniformen. Al snel waren er een aantal kids die uitblonken, waardoor we in overleg met Eduki besloten hebben om extra in deze kinderen te investeren. Deze kinderen zijn overgeplaatst naar een particuliere school. We gaan voor kwaliteit, zodat we zeker weten dat deze kinderen goed terecht komen. Sommige kinderen krijgen zo écht een grote kans henzelf (en vaak het hele dorp daarna) te ontwikkelen. Hierdoor draagt KAYA bij aan één van de Verenigde Naties ontwikkelingsdoelen voor een betere toekomst, namelijk verzeker gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en bevorder levenslang leren voor iedereen.

Wat is er zo bijzonder aan de stichting Eduki?

Via een vriendin maakte Tanja in 2012 kennis met stichting Eduki. Een kleine organisatie met een gepassioneerde groep vrijwilligers die zich belangeloos inzetten. Oprichtster van de stichting, Meta, besefte al in 1999 dat onderwijs de belangrijkste bouwsteen is voor een kans op een betere toekomst. Samen met collega Annemieke heeft Meta toen stichting Eduki opgericht. Dankzij hen worden nu al meer dan 100 kinderen geholpen. Bij KAYA zijn we vooral gecharmeerd van de medewerkers omdat zij de onkosten, zoals de administratieve lasten en de vliegtickets om de kinderen te bezoeken, zelf dragen. Regelmatig ontvangen we bij KAYA foto's, schoolrapporten en filmpjes zodat we alle kinderen écht kunnen volgen. Zie voor meer achtergrond ook www.eduki-gambia.nl

Zonder jullie was dit niet mogelijk!

KAYA ontwerpt prachtige sieraden voor kinderen en voor trotse mama's. Van armbandjes, kinderoorbellen tot een naamketting. De KAYA School foundation slaat de handen inéén om niet alleen kinderen in Nederland te laten stralen, maar ook kinderen in Gambia te helpen. Jaiaba zegt dat het project hun leven heeft veranderd: ‘Sommige kinderen in ons dorp kunnen nu naar school. Na een goede opleiding kan ik niet alleen beter voor mezelf zorgen, maar voor het hele dorp een verschil maken.' Kinderen zoals Janaiba kunnen we alleen helpen, omdat jullie onze sieraden kopen. Dank jullie wel.