Giving Back Project Gambia, kaya draagt een klein steentje bij

gambia


Wereldwijd  gaan 22 miljoen kinderen niet naar school

Helaas kunnen heel veel kinderen in de wereld niet naar school. Als kinderen niet in staat zijn lees- en schrijfvaardigheden te leren, lopen ze het risico hun toekomst te verliezen. Ze missen bovendien de kans om bij te dragen aan hun economieën en samenlevingen als ze volwassen zijn.' KAYA wil dat bij humanitaire hulpprojecten meer aandacht en geld wordt besteed aan onderwijs. Als kinderen niet naar school gaan, lopen ze een verhoogd risico op misbruik en uitbuiting. Ook biedt onderwijs kinderen stabiliteit en structuur voor een betere toekomst.
 

Gambia: 80% niet naar middelbare school

In Gambia bestaat geen leerplicht lang niet alle kinderen gaan naar school. De schatting is dat 70% van de kinderen naar de basisschool gaat, daarvan gaat maar 20% door naar het middelbaar onderwijs. Slechts 40% gaat naar de kleuterschool.
 

Giving Back, Kaya doneert €6000 - 16 kinderen naar school

KAYA gelooft dat een commerciële organisatie een steentje kan bijdragen. Het klinkt misschien een beetje als in een Miss World verkiezing, maar het zou mooi zijn als we de wereld een klein beetje beter achterlaten dan dat we haar gevonden hebben. Daarom doneert KAYA per sieraad  een bedrag aan stichting Eduki, zodat een kind in Gambia naar school kan. Wellicht een kleine druppel op een gloeiende plaat, maar het voelt ontzettend goed om niet alleen een winstoogmerk te hebben, maar ook echt concreet bij te dragen aan kinderen aan de andere kant van de wereld. We zijn er trots op dat we voor het schooljaar 2016 totaal €2500 mochten doneren. En in afgelopen jaren ruim € 6000. Op dit moment gaan er door de donaties 16 kinderen naar school. Hierdoor draagt KAYA bij aan een van de Verenigde Naties ontwikkelingsdoelen voor een betere toekomst,  namelijk verzeker gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en bevorder levenslang leren voor iedereen. 


Uitzonderlijke kinderen die écht een verschil gaan maken

Toen KAYA dit project met Eduki startte, waren de kosten voor een lokale school circa 50 euro per jaar en konden we veel kinderen ondersteunen. KAYA financeerde de schoolmaaltijden, boeken, schoenen en schooluniformen, waarbij we de regel 1 sieraad = 1 week school konden hanteren.
Maar sommige kinderen presteerde uitzonderlijk goed, vooral een paar meisjes! Daarom heeft KAYA samen met EDUKI besloten een aantal kinderen naar een betere (particuliere) school te laten gaan. We gaan voor kwaliteit, en niet voor een mooi getal 'hoeveel' kinderen we ondersteunen. Daarom is het aantal sponsorkinderen niet gegroeid, maar krijgen sommige kinderen écht een grote kans henzelf (en vaak het hele dorp daarna) te ontwikkelen.


Bijdrage aan stichting Eduki

We zijn er trots op te melden dat KAYA in 2016 het aantal gesponsorde kinderen heeft kunnen uitbreiden naar 16 kinderen.
We zijn vooral gecharmeerd dat de medewerkers van de stichting de onkosten zelf dragen, zoals de administratieve lasten en de vliegtickets om de kinderen te bezoeken.
In 2017 en de komende jaren is KAYA van plan dit aantal uit te breiden.


Waarom Stichting Eduki?

De kansen voor kinderen beginnen naar mijn idee bij de kans op onderwijs. Helaas hebben veel kinderen in Gambia nog nooit een schoolgebouw van binnen gezien. 
Via een vriendin kwam ik uit bij Stichting Eduki, een kleine organisatie met een gepassioneerde groep vrijwilligers die zich belangeloos inzetten.
Ze vliegen zelfs op eigen kosten naar de kinderen en de scholen om ervoor te zorgen dat de donaties goed terecht komen. Regelmatig krijg ik foto's, schoolrapporten en filmpjes zodat we alle kinderen écht kunnen volgen. Sinds 1999 bezoekt oprichtster Meta al Gambia en op een gegeven moment kwam het besef dat onderwijs de belangrijkste bouwsteen is voor een kans op een betere toekomst. Hierna richtte ze samen met Annemieke, een collega, stichting Eduki op waarmee nu al bijna 100 kinderen worden geholpen. Zie voor meer achtergrond ook www.eduki-gambia.nl.

Wie zijn de 16 kinderen die naar school gaan? 

1.       Amadou -5 jaar
Hij woont in het dorp Sanyang, één van de armste dorpjes in Gambia waar de lokale school 1 uur lopen is. Maar dat heeft hij er graag voor over! Sanyang ligt in de zuidwestelijke regio van Gambia en de bevolking bestaat met name uit de stammen Mandinka, Wolof, Fula en Jola. De belangrijkste economische activiteiten zijn landbouw en visserij. Elk jaar in Januari wordt in Sanyang een internationaal cultureel festival gehouden waar onder andere traditionele en moderne muziek op het programma staan.

2.       Sally -6 jaar
Ze woont in Sera Kunda in de wijk New Jeshwang en is het 5e kind in het gezin van 7 kinderen.
Haar vader werkt hard, maar kan alleen het schoolgeld voor de eerste 4 kinderen opbrengen.

In de naam van veel plaatsen in Gambia komt het woord 'kunda' voor. Het staat voor 'het huis van'. Sera Kunda staat voor het huis van de Serer.
Sera Kunda is de grootste stad van Gambia gemeten naar inwoners. Sera Kunda ligt dichtbij de hoofdstad Banjul. In de stad bevindt zich Christ's Church. Dit is eigenlijk geen echte kerk, maar een barak en er zijn een aantal markten.

Sally is een enorm intelligent maar verlegen meisje en ze gaat enorm graag naar school.
Omdat ze het zo ontzettend goed doet, heeft KAYA in overleg met stichting Eduki besloten dat naar de SDA school kan, één van de betere scholen die dicht bij de internationale scholen aan sluit.
Hierdoor zijn de schoolkosten {en haar toekomstkansen} een stuk hoger, zo kan ze hopelijk straks een verschil maken voor haarzelf en haar familie en de armoede ontsnappen.
Haar schoolprestaties bij de particuliere school zijn uitmuntend!

3.       Antonia – 7 jaar
Een uitstekende leerling die wij graag een extra kans geven via Eduki door haar naar SDA te laten gaan.
Zij is het 3e en laatste kind van de familie en ze woont met haar moeder zusje en broer net als Sally in Sera Kunda in de wijk New Jeshwang.

4.       Ousman – 7 jaar
Grote broer van Amadou. Samen lopen ze hand in hand elke dag een uur naar school. Hij doet ontzettend zijn best. Leuk, gemotiveerd mannetje.

5.       Dieado – 7 jaar
Het  2-e kind in een gezin van 4 kinderen. Zijn moeder werkt als medewerker op een internationale school bij de boek uitgifte en kan ondanks haar fulltime baan het helaas niet opbrengen om al haar kinderen naar school laten gaan, daarom ondersteunt KAYA Dieado met zijn schoolgeld.

6.       Emmanuel – 9 jaar
Oudere broer van Dieado. Hij gaat door de donaties pas voor het eerst naar school en is ontzettend dankbaar voor deze kans die hij nu krijgt.

7.       Jainaba -10 jaar
Grote zus van Amadou en Ousman, vanaf mei 2012 gaat ze naar Sanyang lower basic school primary 3
.
Ze doet het heel goed en we bekijken de mogelijkheid om ook haar naar een particulier onderwijs te laten gaan.

8.   Serray - 11 jaar
9.   Amie -12 jaar
10. Metta - zusje van Janaiba, Ousman en Amadou
11. Alieu Francis
12. Awa
13. Sarah
14. Fatou
15. Saja
16. Modou

Halve Marathon levert 355 Euro extra op                                                                  

Om letterlijk zelf bij te dragen heeft eigenaresse Tanja november 2012 de halve Marathon van Ljubljana gelopen. Samen met haar nichtje haalde ze € 355 extra op, waarmee voornamelijk rijst, fruit en medicijnen van zijn gekocht voor de kinderen in het dorp. Maar wellicht was de belangrijste aanschaf nog wel het matras voor Janaiba, voor het eerst in haar leven slaapt ze niet meer op de grond. Hopelijk is er nu eindelijk ruimte in haar hoofdje om te dromen van een iets betere toekomst. En daar doe ik het voor!

Dank jullie wel! 

Kaya ontwerpt prachtige sieraden voor kinderen en voor trotse mama's. Van armbandjes, kinderoorbellen tot een naamketting. De KAYA School foundation slaat de handen inéén om niet alleen kinderen in Nederland te laten stralen, maar ook kinderen in Gambia te helpen. Jaiaba zegt dat het project hun leven heeft veranderd: ‘Sommige kinderen in ons dorp kunnen nu naar school. Na een goede opleiding kan ik niet alleen beter voor mezelf zorgen, maar voor het hele dorp een verschil maken.' Kinderen zoals Janaiba kunnen we alleen helpen, omdat jullie onze sieraden kopen. Dank jullie wel.


Heel veel liefs,
Tanja Rakhou
Eigenaar & Ontwerpster KAYA sieraden

  stichting eduki