Giving Back Project Gambia, kaya draagt een klein steentje bij
Ruim €6000 gedoneerd aan schoolkinderen in Gambia

KAYA gelooft dat een commerciële organisatie een steentje kan bijdragen. Het klinkt misschien een beetje als in een Miss World verkiezing, maar het zou mooi zijn als we de wereld een klein beetje beter achterlaat dan dat we haar gevonden hebben.  Daarom doneert KAYA per sieraad  een bedrag aan stichting Eduki zodat een kind in Gambia naar school kan. Wellicht een kleine druppel op een gloeiende plaat. Maar het voelt ontzettend goed om niet alleen een winstoogmerk te hebben, maar ook echt concreet bij te dragen aan kinderen aan de andere kant van de wereld. We zijn er trots op dat we de afgelopen jaren ruim € 6000 aan Gambia hebben kunnen doneren. 

Uitzonderlijke kinderen die écht een verschil gaan maken

Toen KAYA dit project met Eduki startte, waren de kosten voor een lokale school circa 50 euro per jaar en konden we veel kinderen ondersteunen. KAYA financeerde de schoolmaaltijden, boeken, schoenen en schooluniformen en hadden we de regel 1 sieraad = 1 week school. 
Maar sommige kinderen presteerde uitzonderlijk goed, vooral een paar meisjes! Daarom heeft KAYA samen met EDUKI besloten een aantal kinderen naar een betere (particuliere) school te laten gaan. We gaan voor kwaliteit, en niet voor een mooi getaal 'hoeveel' kinderen we ondersteunen. Daarom is het aantal sponsorkinderen niet gegroeid, maar krijgen sommige kinderen écht een grote kans henzelf (en vaak het hele dorp daarna) te ontwikkelen.


Totale bijdrage aan stichting Eduki

We zijn er trots op te melden dat KAYA voor het schooljaar 2015-2016 in totaal €2500 euro heeft kunnen doneren. Het aantal kinderen zal hierdoor worden uitgebreid.
We zijn vooral gecharmeerd dat de medewerkers van de Stichting de onkosten zelf dragen, zoals de administratieve lasten en de vliegtickets om de kinderen te bezoeken
De donaties van de het schooljaar 2013-2014 waren  €2169, hiermee konden 10 kinderen naar school (waarvan Sally en Antoina naar een particuliere school gaan vanwege uitzonderlijke prestaties...én daarmee een enorme sprong voor hun toekomst perspectief). Voor het schooljaar 2013-2014 heeft KAYA €1360 gedoneerd. Voor dit bedrag  konden 7 kinderen  naar school. 

Waarom Stichting Eduki?

De kansen voor kinderen beginnen naar mijn idee bij de kans op onderwijs. Helaas hebben veel kinderen in Gambia nog nooit een schoolgebouw van binnen gezien. 
Via een vriendin kwam ik uit bij Stichting Eduki, een kleine (ANBI erkende) organisatie met een gepassioneerde groep vrijwilligers die zich belangeloos inzetten.
Ze vliegen zelfs op eigen kosten naar de kinderen en de scholen om ervoor te zorgen dat de donaties goed terecht komen. Regelmatig krijg ik foto's, schoolrapporten en filmpjes zodat we alle kinderen écht kunnen volgen. Zie ook www.eduki-gambia.nl.

Welke 10 kinderen gaan naar school? 

1.       Amadou -5 jaar
Hij woont in het dorp Sanyang, een van de armste dorpjes in Gambia waar de lokale school 1 uur lopen is.
Maar dat doet hij graag om naar school te gaan!

2.       Sally -6 jaar
Ze woont in Sera Kunda in de wijk New Jeshwang en is het 5e kind in het gezin van 7 kinderen.
Haar vader werkt hard, maar kan alleen het schoolgeld voor de eerste 4 kinderen opbrengen.
Sally is een enorm intelligent maar verlegen meisje en ze gaat enorm graag naar school.
Omdat ze het zo ontzettend goed doet, heeft KAYA in overleg met stichting Eduki besloten dat naar de SDA school kan, een van de betere scholen die dicht bij de internationale scholen aan sluit.
Hierdoor zijn de schoolkosten {en haar toekomstkansen} een stuk hoger en kan ze hopelijk straks een verschil maken voor haarzelf en haar familie en de armoede ontsnappen.
Haar schoolprestaties bij de particuliere school zijn uitmuntend!
3.       Antonia – 7 jaar
Een uitstekende leerling die wij graag een extra kans geven via Eduki door haar naar SDA te laten gaan.
Zij is het 3e en laatste kind van de familie en ze wooont met haar moeder zusje en broer in de Sera Kunda in de wijk New Jeshwang.

4.       Ousman – 7 jaar
Grote broer van Amadou. Samen lopen ze hand in hand elke dag een uur naar school. Hij doet ontzettend zijn best. Leuk, gemotiveerd mannetje.
5.       Dieado – 7 jaar
Het  2-e kind in een gezin van 4 kinderen. Zijn moeder werkt als medewerker op een internationale school bij de boek uitgifte en kan ondanks haar fulltime baan kan ze niet al haar kinderen naar school laten gaan.
Daarom ondersteunt KAYA met Dieado zijn schoolgeld.

6.       Emmanuel – 9 jaar
Oudere broer van Dieado. Hij gaat pas dit door de donaties voor het eerst naar school en is ontzettend dankbaar voor deze kans die hij nu krijgt.
7.       Jainaba -10 jaar
Grote zus van Amadou en Ousman, vanaf mei 2012 gaat ze naar Sanyang lower basic school primary 3
.
Ze doet het heel goed en we bekijken de mogelijkheid om ook haar naar een particulier onderwijs te laten gaan.
8.      Ousman -12 jaar gaat naar de st. Theresse's school in Sera Kunda
9.      Serray - 11 jaar
10.     Amie -12 jaar

Halve Marathon levert 355 Euro extra op                                                                  

Om letterlijk zelf bij te dragen heeft eigenaresse Tanja november 2012 de halve Marathon van Ljubljana gelopen. Samen met haar nichtje haalde ze € 355 extra op, waarmee voornamelijk rijst, fruit en medijinen van zijn gekocht voor de kinderen van het dorp. Maar wellicht was de belangrijste aanschaf nog wel het matras voor Janaiba, voor het eerst van haar leven slaapt ze niet meer op de grond.
Hopelijk is er nu eindelijk ruimte in haar hoofdje om te dromen van een iets beter toekomst.
En daar doe ik het voor!!

Heel veel liefs,
Tanja Rakhou
Eigenaar & Ontwerpster KAYA sieraden

  stichting eduki